Welkom bij

CLOUDZEELAND.NL

Wat is salderen van zonnepanelen precies en (per wanneer) wordt deze regeling afgebouwd?

Met zonnepanelen wek je zelf stroom op of lever je warm water aan je installatie. In het eerste geval gebruik je van de opgewekte stroom een deel direct zelf. Het deel dat je niet gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Je energieleverancier trekt de teruggeleverde stroom af van de stroom die je hebt afgenomen. Deze verrekening heet salderen. 

Wil je salderen, dan moet je dit melden aan je netbeheerder via www.energieleveren.nl. De netbeheerder kijkt of je elektriciteitsmeter geschikt is voor salderen en zorgt eventueel voor vervanging. Dit is kosteloos. De netbeheerder regelt met je energieleverancier de verwerking in de afrekening. Ook als je al zonnepanelen hebt en extra zonnepanelen aanschaft moet je ze weer aanmelden.

Wek je op jaarbasis meer stroom op dan dat je hebt verbruikt dan ontvang je van de energieleverancier een terugleververgoeding. De hoogte van de terugleververgoeding verschilt per energieleverancier. In de wet is op dit moment niet opgenomen wat de minimale terugleververgoeding moet zijn. Het kan in de praktijk voorkomen dat de terugleververgoeding lager is dan 50% van de marktprijs. De minister heeft aan toezichthouder ACM gevraagd om duidelijkheid te geven wat de minimale terugleververgoeding moet zijn. Om de consument te beschermen, wil de minister een wettelijk minimum terugleververgoeding hanteren van 80% van de marktprijs (excl. belastingen).

De afbouw van de salderingsregeling wordt uitgesteld naar 1 januari 2025.
Volgens TNO-onderzoek blijft de terugverdientijd beneden de 7 jaar.

Vereniging Eigen Huis   TNO

Lees ook
  Maak bezwaar tegen saldering per maand

 

Netwerk van hobbyisten

Cloudzeeland bestaat uit een groep mensen (jong en oud) die op digitaal gebied hun eigen specialiteit hebben en daar anderen vrijwillig bij willen helpen. Heb je een vraag of hulp nodig? Klik hieronder op de blauwe button.

Hardware

Hulp bij aanpassen/installatie van TV en losse apparatuur

Internet

Hulp bij installatie van mailprogramma, netwerk en desktop programma's

Neem contact op

Website en onderhoud

Hulp bij het maken en onderhoud van website, domeinregistratie en SEO

Wij maken gebruik van cookies
Wij maken gebruik van cookies

om zo onze content te kunnen afstemmen op uw interesse(s)