Welkom bij

CLOUDZEELAND.NL

Australische onderzoekers hebben een direct verband gevonden tussen een tekort aan vitamine D en dementie.

Dementie is een chronische aandoening die de cognitieve functies aantast en naarmate de tijd vordert, gedoemd is om te verergeren. Het is ook een veelvoorkomende aandoening; naar schatting lijden wereldwijd 55 miljoen mensen aan dementie. En elk jaar komen daar miljoenen nieuwe gevallen bij.

Een behoorlijk aantal daarvan is echter te voorkomen, zo stellen onderzoekers nu in het blad American Journal of Clinical Nutrition. En nog op vrij eenvoudige wijze ook. Namelijk door extra vitamine D te slikken.

Van vermoeden naar bevestiging
In hun onderzoeksartikel schrijven de wetenschappers dat ze een direct verband hebben gevonden tussen een tekort aan vitamine D en dementie. “Vitamine D is zowel een nutriënt als een prohormoon en we weten dat er nog steeds veel situaties zijn waarin mensen niet genoeg vitamine D binnenkrijgen,” vertelt onderzoeker Elina Hyppönen aan Scientias.nl. Dat dit ook effect kan hebben op de kans dat mensen met dementie te maken krijgen, wordt al langer vermoed. “Vitamine D-receptoren zijn ook in het menselijk brein te vinden en we vermoeden al langer dat dit implicaties kan hebben voor de ontwikkeling van cognitieve aandoeningen, zoals dementie.”

Scientas.nl

Netwerk van hobbyisten

Cloudzeeland bestaat uit een groep mensen (jong en oud) die op digitaal gebied hun eigen specialiteit hebben en daar anderen vrijwillig bij willen helpen. Heb je een vraag of hulp nodig? Klik in het menu op 'Contact'

Hardware

Hulp bij aanpassen/installatie van TV en losse apparatuur

Internet

Hulp bij installatie van mailprogramma, netwerk en desktop programma's

Neem contact op

Website en onderhoud

Hulp bij het maken en onderhoud van website, domeinregistratie en SEO