Welkom bij

CLOUDZEELAND.NL

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) meet een explosieve toename van het aantal meldingen van datalekken veroorzaakt door cyberaanvallen.

Bij een datalek gaat het om ongeoorloofde of onbedoelde toegang tot persoonsgegevens. Maar ook om het ongewenst vernietigen, verliezen, wijzigen en verstrekken van persoonsgegevens. Ook hierdoor kunnen de betrokken personen namelijk schade leiden. De term 'datalek' komt niet voor in de wet.

Opvallend is dat de AP aangeeft dat het aantal officiƫle onderzoeken dat de toezichthouder uitvoert naar datalekincidenten vrij beperkt is. In 2021 startte de toezichthouder in totaal 36 officiƫle onderzoeken naar datalekken, vooral bij ICT-leveranciers. De onderzoeken werden uitgevoerd, zonder dat de betreffende bedrijven zelf melding hadden gedaan.

In principe moet de AP iedere melding van een datalek onderzoeken, maar in de praktijk gebeurt dit zelden. De toezichthouder voert vrijwel geen onderzoeken uit als daar geen aanleiding voor is. Bijvoorbeeld als duidelijk is dat een brief verkeerd is bezorgd, een mail naar een verkeerd adres is gestuurd of dat iemand onopzettelijk een heel adressenbestand in een e-mail heeft meegestuurd. Onderzoeken op eigen initiatief vinden nauwelijks plaats.

Autoriteit Persoonsgegevens

Netwerk van hobbyisten

Cloudzeeland bestaat uit een groep mensen (jong en oud) die op digitaal gebied hun eigen specialiteit hebben en daar anderen vrijwillig bij willen helpen. Heb je een vraag of hulp nodig? Klik hieronder op de blauwe button.

Hardware

Hulp bij aanpassen/installatie van TV en losse apparatuur

Internet

Hulp bij installatie van mailprogramma, netwerk en desktop programma's

Neem contact op

Website en onderhoud

Hulp bij het maken en onderhoud van website, domeinregistratie en SEO

Wij maken gebruik van cookies
Wij maken gebruik van cookies

om zo onze content te kunnen afstemmen op uw interesse(s)