Het Spamhaus Project geeft elk kwartaal een reputatielijst van domeinen uit.

Van nieuw geregistreerde domeinen wordt een overzicht gemaakt dat inzicht geeft in evt. slechte reputatie van domeinen, en providers aangeeft waar positieve verbeteringen kunnen toevoegen.

In het afgelopen kwartaal 2022 werden in totaal 15,3 miljoen nieuwe domeinen geregistreerd. Een nieuw domein vertegenwoordigt een eigenaar die dat domein gebruikt voor allerlei doeleinden. Helaas neemt die nieuwe eigenaar ook automatisch de reputatie van dat aangeschafte domein mee (varierend van geen reputatie tot malafide).

Spamhaus classificeert een 'nieuw' domein als een domein dat nieuw is geregistreerd of nieuw is waargenomen en wordt door Spamhaus voor een periode van 24 uur vermeld in de dataset Zero Reputation Domain (ZRD). Uit onderzoek blijkt dat nieuw aangemaakte domeinen zelden binnen 24 uur na registratie voor legitieme doeleinden worden gebruikt (cybercriminelen registreren er dagelijks honderden).

Wat zorgt ervoor dat een domein door Spamhaus wordt vermeld op haar zgn 'zwarte lijst'?
Het bedrijf checkt honderden signalen met betrekking tot een domein en het bijbehorende gedrag. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verschillende geautomatiseerde technieken, aangevuld met handmatig onderzoek op:

  • Authentificatie en soort encryptie (http of https)
  • Wie is de huidige eigenaar van het domein (historie)
  • Signalen van veel internetverkeer (spamservers)
  • Wie/welk bedrijf host het domein (mbt reputatie)
  • In het verleden al opgemerkt door de mate van verspreiding van spam, phishing, malware, ransomware, en andere frauduleuze activiteiten

In geval van malversatie wordt een domein opgenomen in een database, die dan weer wordt gebruikt door bedrijven die e-mail testen op wat de reputatie is van het domein waaronder binnenkomende mail is verstuurd (naamDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Zo kan in eerste instantie e-mail van kwaadwillenden aan de digitale voordeur worden geweerd.

Spamhaus  

Soms staat een domein ten onrechte op de lijst van Spamhaus. Via een speciale procedure kan deze uit die lijst worden verwijderd.

Lees ook:

Formule 1 2022

5 Dagen Tijdschema >

MotoGP 2022

12 Dagen Track Info >

Bingewatchers

Netwerk van hobbyisten

Cloudzeeland bestaat uit een groep mensen (jong en oud) die op digitaal gebied hun eigen specialiteit hebben en daar anderen vrijwillig bij willen helpen. Heb je een vraag of hulp nodig? Klik hieronder op de blauwe button.

Hardware

Hulp bij aanpassen/installatie van TV en losse apparatuur

Internet

Hulp bij installatie van mailprogramma, netwerk en desktop programma's

Neem contact op

Website en onderhoud

Hulp bij het maken en onderhoud van website, domeinregistratie en SEO

Wij maken gebruik van cookies
Wij maken gebruik van cookies

om zo onze content te kunnen afstemmen op uw interesse(s)