Bij het gebruik van glasvezel zijn er een aantal partijen betrokken die ervoor zorgen dat we kunnen internetten.

Een 100% neutrale en transparante partij zorgt voor het beheer van het netwerk en het transport van de diensten via glasvezel.

De Operator (ook wel 'belichter' genoemd), zorgt dat dienstenleveranciers hun diensten kunnen aanbieden en met elkaar concurrerenen en zorgt ervoor dat de glasvezel 'actief' wordt. Glasvezel doet op zich namelijk niets. Pas als er 'licht' op staat kunnen er ook de IP diensten over worden getransporteerd.

Glasvezel internet bestaat uit drie lagen:

 1. Laag 1 (Passieve laag)
  De glasvezel en de mantelbuis eromheen. De geul in de grond met daarin de kabel, inclusief het huisje/de kast waarin de centrale apparatuur wordt opgesteld (Point of Presence (PoP). Leveranciers zijn netwerkbeheerders en de bouwers van de netwerken.
 2. Laag 2 (Actieve laag)
  De belichting van de glasvezel. Op deze laag is de actieve apparatuur te vinden die de glasvezel belicht. Leveranciers op deze laag zijn telecombedrijven of bedrijven als OpenNet of Cambrium.
 3. Laag 3 (services/diensten laag)
  De diensten rond internet, televisie en telefoon en dus het werkgebied van de Internet Service Providers (ISP). Hier worden de diensten van en via het internet aangeboden:
  1. toegang tot het Internet
  2. e-mail
  3. sociale netwerken
  4. zorgapplicaties
  5. Google
  6. e-Banking
  7. internettelefonie (VoIP)
  8. digitale televisie (set top box van KPN, Ziggo, Delta, Freedom etc).

Even los van de manier waarop glasvezel wordt verspreid (P2P en PON), stuurt elke belichter op zijn eigen, unieke frequentie het signaal naar uw aansluiting. Afhankelijk van de frequentie heeft dat licht ook een eigen kleur. Met je juiste apparatuur zou je aan de kleur van het signaal kunnen vaststellen bij welke belichter het signaal levert.

DataFiber

Formule 1 2022

5 Dagen Tijdschema >

MotoGP 2022

12 Dagen Track Info >

Bingewatchers

Netwerk van hobbyisten

Cloudzeeland bestaat uit een groep mensen (jong en oud) die op digitaal gebied hun eigen specialiteit hebben en daar anderen vrijwillig bij willen helpen. Heb je een vraag of hulp nodig? Klik hieronder op de blauwe button.

Hardware

Hulp bij aanpassen/installatie van TV en losse apparatuur

Internet

Hulp bij installatie van mailprogramma, netwerk en desktop programma's

Neem contact op

Website en onderhoud

Hulp bij het maken en onderhoud van website, domeinregistratie en SEO

Wij maken gebruik van cookies
Wij maken gebruik van cookies

om zo onze content te kunnen afstemmen op uw interesse(s)