Nieuwe oude videokaarten
N

Cryptominers overschilderen onderdelen van videokaarten om ze nieuw te laten lijken.

Reparateurs van Iskandar Souza melden onder meer dat ze ‘geverfde’ geheugenchips op intensief gebruikte gpu’s tegenkomen. Veel van deze kaarten gaan op de zeer korte termijn stuk omdat verhuld werd in hoeverre de kaarten gebruikt zijn.

Geheugen- en videokaartchips verkleuren kenmerkend bij intensief gebruik. Geheugenchips worden een beetje geel in het midden – een reactie die optreedt in de epoxy die gebruikt wordt voor de chip. Door de videokaart goed schoon te maken en deze chips met een laagje vernis te coaten lijkt het alsof de gpu vrij nieuw is.

Naast het schilderen van componenten kan er op veel andere manieren met een videokaart gesjoemeld worden. Het opnieuw solderen van onderdelen of het uitwisselen van beschadigde chips kan een techniek zijn. Let daarom altijd op tekenen van intensief gebruikte gpu’s. Check of alle schroeven aanwezig zijn, of de garantiestickers in orde zijn, of er verkleuring van chips te zien is, of de originele koeler er nog op zit, etc.

Iskandar Souza | Tom’s Hardware

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

SIDN pakt malafide houders aan

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), beëindigde eind vorig jaar 8.000 .nl-domeinnamen van malafide houders. In 2023 werden in totaal iets meer dan 10.000...