Welkom bij

Gebruikers van Photoshop en Illustrator zijn onlangs geconfronteerd met de gevolgen van een meningsverschil tussen Adobe en Pantone.

Sinds de jaren vijftig helpt het bedrijf Pantone ontwerpers om de kleuren die ze op het scherm zien, af te stemmen op wat ze in de echte wereld zien. Dit kleurstandaardisatieproces betekent dat bijvoorbeeld een poster, gemaakt in Adobe InDesign, er precies hetzelfde uitziet als het wordt afgedrukt als een gigantisch reclamebord. Wereldwijd.

AdobePantone00En het werkte prima - tot recentelijk, toen alles donker werd. Deze verandering is het gevolg van een langlopend geschil tussen de gigant van ontwerpsoftware Adobe, en Pantone, de organisatie die de wereldwijde kleurstandaarden stelt.

In december 2021 kondigde Adobe aan dat het een aantal Pantone-kleuren uit zijn app zou verwijderen. Waarom dat gebeurde is niet echt duidelijk; het gerucht gaat dat het te duur was om Pantone in Adobe-software op te nemen, terwijl Pantone zegt dat het vond dat Adobe geen gelijke tred houdt met de overvloed aan nieuwe kleuren die het uitbrengt.

Adobe's chief product officer, Scott Belsky, heeft getweet dat Pantone Adobe heeft gevraagd om de kleuren te verwijderen, "omdat ze klanten rechtstreeks in rekening willen brengen." En die rekening gaat nu EUR15/maand worden. Voor iedereen.

Pantone  Tweakers

Pantone kleuren worden veel gebruikt in de verpakkingsindustrie en in de modebranche. Voor verpakking zijn er vooral heldere sterke kleuren nodig, en voor de modebranche wordt er meer gezocht naar bijna witte kleuren. En je gebruikt ze ook als je ontwerp in maar 1 drukgang gemaakt wordt (CMYK heeft er meerdere), zoals bij het bedrukken van pennen (je logo) of plastic tasjes.

Wij maken gebruik van cookies
Wij maken gebruik van cookies

om zo onze content te kunnen afstemmen op uw interesse(s)